Partnerdrap

Partnerdrap

Særlig på nyåret 2024 flommet media over med oppslag om Partnerdrap. De fleste handlet om menn som tok livet av tidligere kjæreste, samboer eller ektefelle. Etter hvert har det kommet saker om at kvinner også har tatt livet av sin partner. Det virker å være en enorm økning av slike drapssaker. Stemmer dette, eller er det bare medieoppslagene som får dette tydeligere frem? Uansett, oppslagene resulterte i en lovendring som førte til at flere menn må gå med såkalt omvendt voldsalarm. Har også kvinner fått pålagt dette?  

Har vi forskning som viser at disse voldsalarmene virkelig redder liv?  

Eller er dette bare nok et samfunneksperiment der vi forsøker medisin som bare gir falsk trygghet i stedet for å se til opphavet til problemet?  

Nå tenker jeg ikke på å gå helt tilbake til syndefallet, men dersom det virkelig er en oppblomstring av slike tilfeller nå bør noen se på hvorfor det skjer. Er dette en slags langtids-covid?  

Er det en konsekvens av endrete normer i samfunnet?  

Kommer det av at vi ikke kjenner hverandre så godt lenger?  

Flytter par sammen raskere enn før slik at man raskt blir dypt involvert i livet til et menneske man egentlig vet lite om? Forsker noen på dette?  

Coaching er etter min oppfatning å veilede mennesker til å ta gode valg. Å involvere seg tett med et annet menneske er også et område for coaching. Derfor ønsker jeg vite mer om hva som kan lede til at en involvering ender helt feil. Hva slags par er det som oftest ender i situasjoner med bruk av vold? 

Hva er demografien her?  

Har kjønn noe å si?  

Hva med ulikhet i alder, etnisitet eller samfunnslag?  

Hvor isolerte har dette paret vært?  

Har de bare felles venner, bare den enes venner, få eller ingen venner eller mange venner?  

Har de venner som er i stand til å si fra om hva som er greit eller ikke greit?  

Er det vanlig i venneflokken å utøve vold mot partneren?  

Hva slags kulturopplevelser deler paret og hva gjør de sammen med venner?  

Hvor mye er bruk av rusmidler involvert?  

Har de sammen eller hver for seg søkt profesjonell hjelp?  

Har de selv kontaktet politiet eller har besøk av politiet ut fra varsler fra andre? Det er mange spørsmål, mange nok til at til slutt blir hver sak unik. Men det finnes kanskje noen trender her. 

Er det slik at det er noen fellestrekk som er vært å merke seg? Mange vil tenke seg at ulik etnisitet eller store kulturforskjeller er en gjenganger. Hyppig rusmiddelbruk er nok også en årsak som mange vil trekke fram. Andre har trukket fram at transpersoner er overrepresentert, uten at jeg har sett forskning som underbygger den påstanden. Dersom det kommer frem identifiserbare grupper som er overrepresentert kan det jo gi muligheter for å drive informasjon rettet mot slike grupper for å forebygge. Det som er mest interessant for min coaching er hvor vidt manglende deltakelse i sosiale grupper øker risikoen for partnervold og hvordan slike grupper må fungere for at deltakerne skal bli ledet bort fra vold som problemløser.  

Forsker noen på dette? 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait

Kontakt Info

Adresse: Skjenevegen 30, 5353 Straume

Telefon: (+47) 976 37 767
Email: nilsivar@mbaas.no

Org.Nr. 927 689 618

MBA Åpningstider

Mandag: 09:00–22:00
Tirsdag: 09:00–22:00
Onsdag: 09:00–22:00
Torsdag: 09:00–22:00
Fredag: 09:00–22:00
Lørdag: 09:00–22:00
Søndag: 09:00–17:00